Zeepkruid (Saponaria Officinalis), de naam zegt het al, de natuur is simpel

Zeepkruid (Saponaria Officinalis), de naam zegt het al, de natuur is simpel

De signatuurleer, de inmiddels verbannen leer die tot aan het begin van de negentiende eeuw nog werd toegepast als officiële kruidengeneeskunde. De leer die ervan uitgaat dat de uiterlijke kenmerken iets zeggen over de toepassingen. Zo zou longkruid bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij longproblemen en zouden de vlekjes op de bladeren verwijzen naar aantastingen van de longen als gevolg van een longaandoening. De brandharen van brandnetels zouden ons op die manier kunnen verwijzen naar het gebruik om te zorgen voor mooier en sterker haar en de berk zou zo een verband hebben met de eeuwige jeugd, om het constant aanmaken van een nieuwe bast die dan de huid zou symboliseren. De walnoot zou in verband worden gebracht met de hersenen, het lijkt er sprekend op en de wilg bijvoorbeeld om zijn buigzaamheid en zo zou kunnen worden ingezet voor een sterkere rug en gewrichten. De werkzaamheid werd dan ook vaak in de benaming van de plant gestopt en is daarbij een waardevolle aanvulling en ezelsbrug voor wie zich wil verdiepen in deze materie. Ogentroost voor… de ogen. Longkruid voor… de longen. De rode olie in bijvoorbeeld sint janskruid -ook wel Johannesbloed genoemd- zou goed zijn bij bloedziekten. In de Latijnse benaming geeft de tweede naam meestal een hint. In het geval van sint janskruid -Hypericum perforatum- slaat perforatum op de minuscule gaatjes in de bladeren. Hou het eens tegen het licht en de zon verklapt het geheim. Deze perforaties zouden verwijzen naar onze huidporiën en zo kunnen helpen bij een beschadigde huid. De benaming die ons al op weg zou helpen of juist een uiterlijk kenmerk die ons stuurt naar de juiste benaming, hoe tof is dat en wat was men vroeger toch slim. De angst die ons wordt aangepraat om weg te blijven van de ware natuur ons aangereikt, de officiële werkzame stof aangeboden vanuit de kosmos. Officinalis in de Latijnse benaming staat voor het geneeskrachtige kruid gegeven uit de apotheek van Moeder Aarde. Sapon betekent zeep en… Wauw! Begint het al te dagen? De aanknopingspunten, het zelf nadenken en herkennen! Zou het dierenrijk dit ook zo toepassen door hun ware DNA te laten gelden. Zij weten immers wat te doen en wat te eten bij ziekte of problemen. Plots worden zij aangestuurd om bepaalde planten te gaan eten zonder dat hen dat is aangeleerd.

Zeepkruid, je raadt het al… je kan er je kleding, huid of haar mee wassen, het zeep die deze plant bezit lost eenvoudig de vetten op.

De saponine ofwel zeepstof zou vroeger ook inwendig worden ingezet om het oplossen van slijm te bevorderen en hiervoor werd dan de wortel gebruikt. Saponine zou ook het lichaam van binnenuit reinigen, omdat het bloedzuiverende eigenschappen zou hebben en zo helpt om afvalstoffen het lichaam te verlaten. De witte of roze bloemen, ze kunnen als decoratie op de salade, een taart of op het dessert, gewoon gezellig, hip en stiekem ook nog eens gezond.

Klimop… klimt, pendula… hangt, splendens… betekent prachtig, paardenstaarten… het lijkt op? Simpel toch en probeer het onder de knie te krijgen, zowel de Latijnse betekenis alsmede de uiterlijke kenmerken. Zelfstudie, zelfleer en zelf ontdekken en ervaren… het maakt de Columbus in je los. Zeepkruid en de les van vandaag is afgelopen!     

Zeepkruid, de naam zegt het al… je wast er vuil en narigheid mee weg, zowel in- als uitwendig. Werkt als wasmiddel, zeep, maar ook tegen huidaandoeningen en inwendige ontstekingen. Natuur is zo gaaf.

Let op! Mijn blogs zijn geschreven vanuit een persoonlijke visie.

6 gedachten over “Zeepkruid (Saponaria Officinalis), de naam zegt het al, de natuur is simpel”

  1. Dank je wel voor deze les..vroeger waren ze zo gek nog niet..en dan mag jij ons nu aanreiken hoe we ermee om kunnen gaan.
    Moeder aarde lijkt zo ondoorgrondelijk..maar eigenlijk is het pure logica.
    Ik maakte mijn zeep al zelf maar de uitdaging is nu om deze prachtige bloem te vinden en er zeep van te kunnen maken.
    R.P vroeg gisteren aan mij..wat doe je om weer in het positieve te komen. Ik vergat te vermelden dat jouw lessen, blogs en bezig zijn met het vinden en drogen van de kruiden en bloemen, mij zeer helpen om in het hier en nu te zijn en te gronden en te aarden.
    En nu steeds Meer te verdiepen in wat moeder natuur mij geeft en schenkt om gebruik van te mogen maken om hier te kunnen zijn. Die laatste zin is trouwens ook mijn dankbaarheidszin elke morgen weer aan moeder aarde..Dank u wel voor wat u mij geeft en schenkt..🙏😘💞💃
    En dankbaar voor alle lessen.🙏😘

    1. Geweldig om te horen en inderdaad dankbaarheid in alles om ons heen, in de kruiden, de voeding, de geneeskracht en zelfs de energie van een houtvuurtje… het hardop uitspreken van dankbaarheid is wat de Indianen deden en ook wij nu nog steeds doen. Helaas is de gehaaste en vaak ondankbare mens afgedreven van deze dankbaarheid en vragen zich geeneens meer af welke processen allemaal benodigd zijn op deze prachtige planeet. Laten wij het voorbeeld geven en ons wijsheden doorgeven.

      1. Prachtig weer, en ook zo leerzaam.
        Vergeet niet wat de natuur u biedt, dat zegt toch alles.
        En nog gratis ook 🙂
        Dankjewel voor je mooie illustraties en uitleg in je boeken en blogs. 🤗

  2. Geweldig weer Coen. Zeepkruid . De signatuurleer, offocinalis ed Die wijzen ons de weg. Heerlijk om je daar weer in re verdiepen en te leren vinden en herkennen. Bedankt ouwe reus dat je mij en vele anderen weer op het natuur spoor hebt geleid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar de natuur en het ware DNA roept jou, negeer dat niet.

Winkelwagen
Scroll naar boven