Witte dovenetel, prikt niet maar dooft wel

Witte dovenetel, prikt niet maar dooft wel

De signatuurleer zit er weer niet ver naast dit keer. De prachtige, symmetrisch groeiende witte bloemetjes -voorzien van het goddelijk nectar- ziet er wat uit als een opengesperde keel. Het uiterlijk verklapt in dit geval mooi waar het voor gebruikt kan worden en in de kruidengeneeskunde wordt het dan ook onder andere ingezet bij keelklachten. Lamium album betekent witte muil, hoe leuk is dat! Bij keelklachten doe je dat graag… “Houd je muil en spaar je keel”. De nectar is geliefd bij hommels, bijen, mieren en noem maar op, en weet je nog dat je als kind ook de nectar uit de bloemetjes zoog. Verzachtend en zoet tegelijk, wat is de natuur toch goed voor ons. De werkzame stoffen die de plant bevat maakt het mogelijk dat slijm en bacteriën kunnen worden afgevoerd en tevens het bloed reinigt van onzuiverheden. Onkruid bestaat echt niet meer en dat al na het lezen van enkele van mijn blogs, want ik ben nog maar net begonnen. De natuur is ons voorbeeld van hoe balans hoort te werken. Blad en bloem, bloem of blad, gebruik het vers of gedroogd en op die manier maanden te bewaren om de wintermaanden door te komen. Droog het nu en bewaar het in jouw thuisapotheek, een heerlijke bezigheid en een rijkdom als jij je theeblikken weer gevuld hebt. Het blad lijkt sprekend op dat van de brandnetel, maar heeft geen brandharen en prikt dus niet. Sterker nog, indien men de blaadjes kneust en wrijft over brandnetelprikjes -veroorzaakt door het mierzuur- of bijvoorbeeld over insectenbeten dan dooft het de pijn. Dit trucje werkt trouwens ook met weegbree, zuring, hondsdraf of kleefkruid, de apotheek van Moeder Natuur is talrijk. De steel van de dovenetel rolt vierkant tussen de vingers en de witte bloemetjes die een brandnetel niet heeft verklapt eigenlijk wel, je hebt de goeie.

Fris en fruitig
Paarse magie

Bij droog eczeem kan er van het blad ook een crème worden gemaakt om te kunnen smeren, werkt tevens op verharde klieren en onderhuidse gezwellen (bulten) om zodoende de pijn en zwelling te kunnen verminderen. De dovenetel, zij bloeit in de kleuren geel, paars, roze en wit en vooral de witte is waar de meeste geneeskracht in zit. Maar goed, bij gebrek aan beter kunnen de andere kleurtjes gewoon mee door de thee of salade. De gekleurde bloemetjes over de salade, de bladeren gedroogd door de soep, het leven is een feestje… maar dat moet je wel zelf doen. 

Al die vitaminen ons aangereikt in tientallen verschillende soorten om ons heen. De voorjaarsgroente die momenteel ons in dit geval in vitaminen B en C kan voorzien. De kosmos probeert ons wat te vertellen… “Gebruik mij en heel de voorjaarsmoeheid uit jou lijf ”. Het mineraal kalium wat je via deze plant binnenkrijgt en belangrijk is voor allerlei zenuwprikkels, het is samen met natrium belangrijk voor een goede waterhuishouding van jouw lijf. De spieren kunnen zich beter samentrekken en het is ook nog eens bloeddruk verlagend, mocht je daar last van hebben. Ook wanneer je geen klachten hebt, is gebruik van deze plant een ware aanvulling, een onzichtbaar tonicum, dat jouw voertuig sterkt. Preventie is de juiste frequentie en uiteindelijk het allerbeste medicijn!

Piet Grasspriet @PGrasspriet  29 feb. 2024

Zojuist vond ik de Paarse dovenetel op mijn pad, de kosmos schonk mij dat. Gewoon wat in de thee en ongemerkt ondersteun je er dan je lichaam mee.

Let op! Mijn blogs zijn geschreven vanuit een persoonlijke visie.

2 gedachten over “Witte dovenetel, prikt niet maar dooft wel”

  1. Laat ik nu gele dovenetel op mijn pad vandaag mogen ontmoeten. Eerst even
    foto naar Pietgrasspriet gestuurd om zeker te weten wat het is. Groen licht
    van Piet DE gele dovenetel is niet zo geneeskrachtig als de witte. Volgens een andere kruidendeskundige ( je kan het haast niet geloven dat die er ook naast Piet nog zijn ) Veel milder werkzaam, maartoch nuttig en smaakvol door de kruidenboter e.d. thee kan ook natuurlijk. Moet ze wel nog gaan plukken want het groeit daar waar vele honden worden uitgelaten. Haha.
    Groet,
    Herman.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar de natuur en het ware DNA roept jou, negeer dat niet.

Winkelwagen
Scroll naar boven