De Indianen wisten het, de boeren weten het… zij planten de vlier niet voor niets vaak dichtbij de boerderij als huismedicijn. En vandaag de dag zijn er gelukkig steeds meer mensen die vertrouwen op en weten over de enorme voeding- en geneeskracht van deze struik. De overlevering, onze voorvaderen, de geesten en de spirit-world doen gelukkig goed hun werk, er is weer een nieuwe tijd aangebroken, het tijdperk van de Waterman. De Waterman staat voor onafhankelijkheid, zelfverzekerdheid en een vrije geest. Het wordt hoog tijd dat men zelf weer eens op eigen benen gaat staan… trots en vol overtuiging van waar men werkelijk toe in staat is. Kijk in de spiegel, kijk nog eens goed… wie zie jij en voelt dat goed?
Het kruis op de berg Golgotha, waaraan Jezus stierf, zou zijn gemaakt van vlierenhout. Golgotha, de grafheuvel ofwel schedelplaats waarvan de ware locatie onbekend is, met misschien en waarschijnlijk daar moet de mens het maar mee doen. Misschien is Atlantis wel veel dichterbij dan we denken en ja, wat is nog waar, de wetenschap is mij te beperkt en financieel afhankelijk gemaakt. Het hout werd in ieder geval als kruis meegegeven aan de doden in hun kist, om zichzelf zo te kunnen beschermen op hun volgende reis. Gooiden de doden dit hout dan op het vuur? Het zogenaamde vagevuur om met zichzelf in het reine te kunnen komen, zodat zij de sleutel tot de hemeldeur kregen aangereikt? Die Romeinen, de Paus of het katholieke geloof… met dit soort verhalen voedt men al angst, maar goed… ik drijf misschien wat teveel af.
Room(s)wit en heiliger dan de Paus, je snapt nu misschien waarom er een tintje aanzit. Sambucus nigra is haar naam, Sambucus staat voor fluit, het fluitje waarmee de cobra ons probeert te hypnotiseren… het gras houdt van omdenken. Nigra betekent zwart, de zwarte bes of toch de duistere kant van het Vaticaan? Het gras blijft natuurlijk scherp, één tweet om het af te leren voordat de les gaat beginnen.
.
Piet Grasspriet @PGrasspriet 13 mei 2024
De Paus mag zijn vagevuur in zijn reet steken, ik hoef geen angst, geen verzoening voor mijn zonde en ook niet om in het reine te kunnen komen met mijzelf. Ik leef puur en als het gras, de hemel is hier op aarde… en het Vaticaan brrr met een grote boog eromheen.
.
Wie zonder zonde is werpe de eerste steen, onthoud dat goed, leef vol overtuiging dan doe je het goed, jouw pad, jouw lichaam, jouw, voertuig jouw reis. Wees heilzaam en respectvol met Moeder Aarde en zij schenkt jou de juiste waarden.
De vlier, de groeikracht, de energie en de wil van deze struik om te groeien en te leven is fenomenaal. “Vier het leven”, zegt deze struik, met de heerlijk geurende bloesem, de bloemschermen en later de bessen… ballonnen en slingers lijken het wel. De vlier, een flierefluiter is zij en altijd weer blij, hang je eigen slingers op, het leven is zo voorbij. De bessen eerst nog groen en daarna paars, hmm, onze kleuren schat, paars en groen, de liefde en het grote weten. Opgeven is voor deze geweldenaar geen optie… zaag haar af op kniehoogte en met frisse jonge takken klimt zij weer overeind.
Het herderstasje bij vrouwenkwaaltjes (overgang), de rode klaver bij gezeik met oudere mannen (prostaat) en de vlier voor allerlei problemen bij man en vrouw… de natuur, daar kom je verder mee! Bij allerlei problemen verhelpt de diversiteit aan verschillende werkzame stoffen het probleem. Flavonoïden, quercetine, looistoffen, slijmstoffen, etherische oliën, fenolzuren, noem maar op. En dan ook nog eens vitaminen A, B, C en de mineralen calcium, kalium, ijzer, fosfor et cetera. Met de bloem, de bes of het blad verhelpt men de meest uiteenlopende problemen en wie had dat gedacht, het lijkt zo’n simpele struik.
De bloesem, bij mond-, neus- en keelproblemen… het werkt slijmoplossend en voert dit dan eenvoudig af. Ontstekingsremmend door de looistoffen en ursolzuur, het werkt bij verkoudheid, hooikoorts, keelpijn en ontstekingen in mond en keel. Het heeft een licht vochtafdrijvende werking, werkt bloedzuiverend, verhelpt wat voorjaarsmoeheid en verlicht zelfs artritis, jicht of artrose. Wat een geweldenaar, voortaan graag wat ontzag… vroeger nam men er de hoed voor af. Laten wij ook weer eens een diepe buiging voor haar maken, diep respect en dan hebben we het nog niet eens over de bes gehad. Stop eens een keer wat bloesem door je pannenkoekbeslag…. Gebruik de bloesem vers of gedroogd, zelfs gefrituurd is het bruikbaar, hoe leuk is dat!
De bes, bij griep een must om te gebruiken… het verkort de “ziekte”-duur aanzienlijk, doordat er zweetafdrijvende en infectiewerende stoffen in zitten. Antibacterieel, antiviraal en als men van de koorts begint te ijlen roep dan heel hard: “Vlierbessensap!”
Paarse bessen, vaak een teken van antioxidanten en jawel, ook dit heeft ze aan boord. Drink vlierbessensap met mate en “Gebruik alleen de paarse en zwarte”, zegt de indiaan in onze dromen “en laat de groene ongebruikt”. Ook de bes is goed voor de gewrichten, de rauwe bes werkt wat laxerend en de saus, sap of gelei over het nagerecht werkt zelfs wat kalmerend, dus wederom petje af.
De bladeren, alleen uitwendig te gebruiken, op wonden, kneuzingen of bijvoorbeeld een verzwikte enkel… rol wat bladeren door de hand en plaats ze op de wond of kneuzing, het gekneusde blad geeft verlichting. Gebruik een wat grotere hoeveelheid als omslag en blijf daar gewoon eventjes rustig me zitten. Een wijs indiaan sprak ooit: “Kalmte kan je redden!”
Het herkennen, de grote roomwitte schermen, de zoete geur van de bloesem en de wat typische muffe geur van het blad als je het kneust. De kurk, zichtbaar als je een takje breekt, het witte merg ziet het daglicht. Samengestelde bladeren als grote veren, alsof ze getooid door het leven gaat. In het najaar voedt zij de mens, de dieren en de natuur met de miljoenen paars-zwarte bessen. Het zaad teruggegeven aan Moeder Natuur, de olie teruggegeven aan Moeder Aarde, de geneeskracht en voeding aan plant, mens en dier en alles heeft weer de juiste waarde. De cirkel is weer rond, je begint aan je jeugd, de volwassenheid, opgevolgd door de ouderdom. Tevreden kijk je terug op een voltooid leven… getooid zul je bedoelen. Leef vol vertrouwen en overtuiging, een cirkel die rond is heeft geen begin en geen einde. De kosmos verschuift weer wat planeten, de atomen worden weer gevuld, de signalen worden uitgewisseld en wederom een nieuwe creatie, een nieuwe reis!
Het Vlierbessen recept, in de Geheimen tussen het Gras staat het recept van de bessen, dus nu een recept van de bloem. Vlierbloesemsiroop, maak het en gebruik het, gewoon als limonade op een zomerse dag of bewaar het voor tijdens de wintermaanden om keelpijn mee te behandelen. Het pure medicijn van Moeder Natuur, zo uit een shotglaasje en dan hele kleine slokjes nippen.
Ingrediënten
- 25 verse bloeiende bloemschermen
- 1,5 liter water
- 2 citroenen in plakjes gesneden (dag 1) en 1 citroen uitgeperst (dag 2)
- 800 gram (riet)suiker of honing (per liter sap)
Recept
- Doe alle bovengenoemde ingrediënten (behalve de suiker) in een pot, sluit deze en laat gedurende 24 uur staan. Schud regelmatig en zorg dat het op een wat koele, donkere plek staat.
- Zeef vervolgens de substantie, voeg per liter sap nog één uitgeperste citroen en 800 gram (riet)suiker of honing toe. Wil je minder suiker gebruiken, doe dat dan vooral! Met minder suiker is het minder lang houdbaar, maar dit kan ook heel goed in de vriezer bewaard worden.
- Verhit het sap op een laag vuur en laat de suiker oplossen.
- Schenk het over in afsluitbare gesteriliseerde flessen en klaar is de pure siroop.
Eén deel siroop op zes delen water plus ijs op een zomerse dag of puur in een heel klein glaasje bij winterse problemen. Wat een kracht, de Vlier kan dat!
.
Piet Grasspriet @PGrasspriet 28 jun. 2023
De bloesem van de vlier wordt bijna ingeruild voor de bessen… nog eventjes geduld, boordevol vitamine C, mineralen en antioxidanten, dus top voor jouw gezondheid en lijf, dat jouw voertuig is tijdens dit aardse verblijf.
.
Let op! Mijn blogs zijn geschreven vanuit een persoonlijke visie.
💥💥💥💥🥳🥳🥳wat een mooi blog..van begin tot het eind..ik vier de vlier…🎉🎉🎉wat een krachtpatser.
En de les aan het begin..waardevol..🙏💪en die paus..die mag naar zichzelf zwaaien..🙏
Bedankt voor de bloemen zegt hij al eeuwen, de freakshow van de duivelse macht.
Weer een mooi en leuk blog. De vlier die in mijn vroegere tuin stond. Dicht bij huis inderdaad. Hij stond er al jaren. Toen wist ik niet veel van de vlier alleen dat je de bessen eerst moest koken om ze te kunnen gebruiken.
Over de paus heb ik het maar niet.
Die zoekt het maar uit. Wat een onzin kraamt hij uit.
O ja Coen, welke plant helpt nu ook tegen de streptokokken en andere ḱokken
Bedankt Herman, de natuur is geweldig en inspirerend keer op keer. Groot streepzaad ophangen in huis en Kamillethee zou moeten werken tegen de genoemde problemen.
4 liter likeur gemaakt van de vlier, het is een voorrecht om veel vlier in eigen tuin te bezitten.
Recept:
– inmaakbrandewijn (Gorter)
– bloemschermen van de vlier
Prop lege glazen potten vol met bloemschermen (laat ze na de pluk eerst even liggen zodat de beestje eruit kunnen kruipen!). Daarna de inmaakbrandewijn erin. Paar keer flink schudden en… je kunt na een dag al gaan filteren en bottelen. Persoonlijk vind ik deze variant nog lekkerdere dan de paardenbloemlikeur. Heb nu van beide varianten 4 liter staan 🙂
Heerlijk om zo met de natuur bezig te zijn en wat geeft het ons toch telkens weer een plezier en geluk…. en je weet wat dat voor ons lichaam kan betekenen. Bedankt voor deze mooie bijdrage. Groet Piet
Coen vraagje, kan ik ook de amerikaanse vlier gebruiken voor de bloesem? Mn platnetapp gaf aan dat t amerikaans was ivp sambucus negra
Jazeker, deze bevatten iets minder sambunigrine en zouden zelfs rauw gebruikt kunnen worden… maar doe voor de zekerheid maar eventjes koken.