Paardenbloem, de medicinale groente die werkt van top tot teen

Paardenbloem, de medicinale groente die werkt van top tot teen

Dit fantastische kruid, ik beschreef haar al meerdere malen en toch… toch nog maar een keertje herhalen. De geneeskracht is fenomenaal en vooral de preventieve werking. Het werkt voor onder andere hart, lever, bloed, darmen en de spijsvertering, het ondersteunt de onzichtbare werking van de homeostase van je lijf en daardoor de balans. Met zijn krachtige penwortel zuigt het de geneeskracht op uit Moeder Aarde om zo ons lichaam te kunnen reinigen van cellen die er niet toe doen, apoptose noemen we dat. De werkzame stoffen uit deze plant zetten de foute cellen aan tot moleculaire zelfmoord, waardoor deze zichzelf in stukjes knipt en de gezonde cellen het eenvoudig kunnen afvoeren. Hoe tof is dat! Onzichtbare heling en misschien heelden jij al meerdere malen zonder dat je dat in de gaten had. Bruikbaar zijn blad, stengel, wortel en bloem… hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen! Ken je dat liedje nog? Onthoud die melodie als je haar ziet, wij zijn bevoorrecht met al deze geneeskracht om ons heen. Die magische uitgebloeide paardenbloem, je probeerde hem vroeger in één keer leeg te blazen!

Grote machtige bedrijven, ik noem maar eventjes geen namen, ze riepen het meerdere malen uit tot onkruid nummer één, je voorkomt er immers miljarden problemen mee.

Een patiΓ«nt genezen, is een klant verloren!

Onkruid bestaat niet en de kosmos geeft zich nimmer gewonnen. Met miljarden zaadjes tegelijk wordt de geneeskracht ons aangereikt, zelfs tot in die oude vergeten bloempot of plantenbak, het komt spontaan op en de paardenbloem doet het bijna overal. Hoe meer paardenbloemen de kosmos aanreikt, hoe meer het nodig is in de samenleving. Tegen dit, tegen dat, tegen zus en tegen zo… die apoptose, het zou maar zo ongemerkt kanker kunnen voorkomen. De plant zit bomvol vitaminen A, B, C, D en zelfs vitamine K, mineralen en sporenelementen. Het zorgt voor een betere leverwerking en het kunnen afvoeren van vetten, de bitterstoffen bevorderen de spijsvertering. Door de aanmaak van meer speeksel komen er bovendien meer enzymen in de maag, waardoor het voedsel beter verteert. Ook de alvleesklier bevordert men positief, dus eten die bloem! De bladrozet, de veervormige bladeren, de bladloze steel, de knetter gele bloem die later verandert in zo’n pluizenbol. De paardenbloem die herken je wel, het is de apotheek om ons heen.

Blad en bloem
Duizend is er maar één!

De wortel, droog het vooral in het najaar als deze bomvol geneeskracht zit. Uitsteken,  wassen, drogen in de oven en malen… de koffie is zo gezet.

De stengel, stip er -net zoals je met de stinkende gouwe kunt doen- eens een wratje mee aan. Na dit enkele dagen te herhalen is de wrat plots weg.

De bloem, door de thee, tinctuur, als decoratie op je salade of als een olie en je doet je lever er een enorm plezier mee.

Het blad, vers door de salade, als basis voor je pesto, gedroogd door de thee en door de vocht afdrijvende werking stimuleer je er jouw nieren mee

Ben jij ook zo’n bofkont en heb jij ergens een krop paardensla in de tuin of vrije natuur op het oog. Koester deze dan en laat hem opgroeien tot ver in het najaar. De wortels zitten dan bomvol geneeskrachtige stoffen en zijn dan in staat om ellende op te lossen. Paardenbloem dus!

Let op! Mijn blogs zijn geschreven vanuit een persoonlijke visie.

25 gedachten over “Paardenbloem, de medicinale groente die werkt van top tot teen”

      1. Wat interessant verhaal over de zo verguisde paardenbloem. Heb een vraag over de stengel. Je zegt dat een wrat verdwijnt na paar dagen “aanstippen met de stengel”. Bedoel je dan aanstippen met de afgebroken onderzijde ( die hol is) of met het beetje sap wat eruit komt? Alvast dank! Jaska.

        1. Hi Jaska, wat superleuk om te horen en inderdaad gaat het om het sap… dit komt ook uit de wortel als je deze doorsnijd. Gewoon er tegenaan duwen en meerdere dagen herhalen. Dit kan trouwens ook met het sap van de stinkende gouwe, die blog volgt binnenkort.

          1. Wat fijn zo’n snel en duidelijk antwoord Coen.
            Ik ga het proberen op een wrat achtige die zich sinds een paar maanden op de zijkkant van mijn neus heeft genesteld…
            De onnozele medische stand kan niks anders dan ” snijden” verzinnen.
            Ben 72 jarige vrouw die blij is met de paardenbloem als medicijn. Ik heb twee grote tuinen om mijn huis en maai het grasdeel altijd zo weinig mogelijk vanwege de madelieven, boter-, pinkster- Γ©n…vele paardenbloemen. Mijn buren met hun geschoren levenloze ” gazons” vinden het vast erg vreemd. Maar bij mij kunnen kinderen nog kettingen rijgen van madeliefjes. En vergeet- me – nietjes plukken. Ik heb ook veel kamille. Prachtige bloesem. Alles is vanzelf komen aanwaaien. Nogmaals dank. H.g

          2. Wilde deze vraag al langer stellen en lees nu het antwoord
            Bij mij zijn het (ook) wratjes/wild vlees op het ooglid. Ga dit gelijk proberen.

            P.s. maakt het uit waar je de paardenbloem plukt? Veel zie ik er bij speelplaatsen.. maar nog niets in een weiland gespot.

            Dank alvast Coen.

          3. Met het sap uit de stengel van de Paardenbloem moet het lukken en anders… lees het blog van de stinkende gouwe!

  1. πŸ’ͺhier word je toch alleen maar heel blij en enthousiast van.🌼🌼🌾🌾🌾πŸ₯³πŸ’ͺπŸ™πŸ™
    Aanstekelijk verhaal om eigenlijk meteen naar buiten te willen rennen en aan de slag te gaan..🌞🌞🌞

    1. De geneeskracht om ons heen is waanzinnig als je het eenmaal begint te begrijpen… en yeah ha, op blote pootjes door de wei opzoek naar die mooie grote goudgele bloem… de Paardenbloem.

  2. Hi Piet,
    Wat heerlijk beschreven! Ook ik wordt hier blij van en het maakt me hoopvol en positief: de natuur is nog steeds om ons heen! Superrrr…!! πŸ˜‡

    1. Wat gaaf om te horen en leuk dat de boodschap terug naar de natuur op deze wijze verspreid kan worden. Mensen inspireren en weer geloof te geven in het eigen lijf, de natuur, de kosmos en alles om ons heen.

  3. Deze paardebloem groeit ook nog in symbiose met zijn omgeving. Is ook anti-kanker. Dus niet schrikken als je ze verdacht veel om je heen ziet, maar doe je voordeel ermee.

    1. De natuur bezit alles en de kosmos geeft het ons. Binnenkort een blog over de fluitenkruid… en ook deze bevat onzichtbare krachten.

  4. Geweldig topic.
    De paardebloem, verguisd als onkruid en het blijkt een van de grootste weldoener te zijn voor ons mensen. Bigpharma kan hier niet tegenop met zijn chemie. Her barst van de paardebloemen. Ze zijn dus heel hard nodig nu vooral nu in deze tijd met explosies van de kanker. Ik drink graag een kop paardebloem thee van gedroogd blad en de gedroogde wortel.
    De paardebloem onze vriend.

  5. We plukken dagelijks bladeren van de paardenbloem uit eigen tuin, evenals nu brandnetel toppen. Van de paardenbloem maak ik al jaren paardenbloemlikeur. In Frankrijk noem je dit ‘liqueur de pissenlit’, inderdaad het is ook vochtafdrijvend. Het recept is eenvoudig:

    – liter inmaakbrandwijn (Gorter)
    – heel veel geel van de paardenbloem (even een werkje)
    – dun schil van bio-sinasappel (alleen oranje)
    – weekje laten staan in een pot, dagelijks schudden
    – na een week overhevelen in de fles
    – even laten staan en genieten maar

    Kan straks ook met boerenvlier (geurende witte trossen), daar hoeft geen sinasappel bij en is binnen 2 dagen klaar.

    Laat de beestjes wel even uit de bloemen lopen πŸ™‚

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar de natuur en het ware DNA roept jou, negeer dat niet.

Winkelwagen
Scroll naar boven